2020 metais Velykos buvo kiek kitokios nei mes esame įpratę, tai teko jas švęsti namuose. Corona virusui uždarius miestus teko susirasti velykinio torto receptą. Sakyčiau pavyko visai neblogai, bet korekcijų tikrai būta. Čia išsisaugojau tas dalis kurios man tiko ir laaabai patiko. O toliau teks improvizuoti, kad surasčiau tuos derinukus kurių man trūksta.
Šokoladinis biskvitas:
Sausainių sluoksnis:
Varškės sluoksnis:
Kremas (man nelabai pavyko tat šitą dalį keisiu ateityje):
Šokoladinis biskivitas:
Įkaitinkite orkaitę iki 185 C. Išklokite kepimo popieriumi apvalią kepimo formą.
Viename dubenyje reikia sumaišykti miltus, cukrų, kakavą, sodą, kepimo miltelius, druską. Kitame dubenyje reikia sumaišyti kefyrą, kavą, kiaušinį, vanilės ekstraktą bei aliejų. Tada persijoti sausus ingredientus į dubenį su kefyro mišiniu ir išmaišyti (tik tam, kad ingredientai susijungtų). Tešlą dedam į kepimo formą ir išlyginam. Kepkam apie 15 min. Po 10 min. pradedu tikrinti biskvitą - įkišu į vidurį biskvito medinį pagaliuką ir žiūriu ar ištrauktas jis yra beveik sausas, su keliais tešlos trupiniais. Iškeptą biskvitą reikia išimti iš orkaitės ir palikite 10 min. pastovėti kepimo formoje, o po to išimti iš kepimo formos ir palikti atvėsti ant grotelių ar kokio kito patogaus paviršiaus.
Sūrio pyragas:
Išklokojame kepimo formos (su nuimamais šonais) dugną kepimo popieriumi ir šonus ištepame sviestu (arba naudojam du kepimo popieriaus lapus).
Sudedame sausainius ir riešutus į virtuvės kombaino ar kito trintuvo/smulkintuvo indą ir malame kelias sekundes. Įdedame sviestą ir kakavos šaukštą ir sumalame viską iki šlapio smėlio konsistencijos. Išberiame sausainių masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstome. Lengvai suspaudžiame pagrindą su stiklinės ar puodelio apačia, kad jis būtų tvirtesnis. Įdedame kepimo formą pusvalandžiui į šaldytuvą. Išėmus sausainius iš šaldytuvo patepame padą išlydytu kakavos sviestu (tam, kad padas išliktu traškus).
Įkaitiname orkaitę iki 130 C, be ventiliatoriaus.
Sudedame visus varškės įdaro ingredientus į virtuvės kombaino ar kito trintuvo/smulkintuvo indą ir malame kelias sekundes (vidutiniu arba dideliu greičiu) kol visi ingredientai susijungs ir įdaras taps vienalytis. Neplakame ir nemalame per ilgai, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau kepdama pakils, o ištraukta iš orkaitės sukris.
Įpilame varškės įdarą į kepimo formą ant sausainių pagrindo ir į orkaitę. Kepame 1 val. - 1 val. 15 min. Įdaro kraštai turi sustingti, o vidus - būti želė konsistencijos (jokiu būdu neskystas ir bėgantis). Išimame iš orkaitės ir padedame ramiai atvėsti kepimo formoje iki kambario temperatūros. Atvėsintą įdarą uždengiame plėvele ir įdedame atvėsti į šaldytuvą.
Kremas
Pagal originalų receptą, kremą reikėtų gaminti su thermomiksu, bet aš tokio neturiu tai man šita dalis nelabai gavosi.
Originalus receptas:
Į švarų ir sausą thermomikso indą įdėkite drugelio priedą ir įberkite cukrų, druską bei įpilkite baltymus. Plakite 6 min. 60 C. 3 gr.
Tada plakite dar 6 min. 3,5 gr. be kaitinimo (jokios temperatūros)
Turėtų gautis gerai suplaktas ir standus morengas. Jei nesigavo, tada plakite dar minutę.
Įjunkite 3,5 gr ir per angą dangtyje po truputį meskite sviestą. Tai gali užimti apie 6 min. Iš pradžių kremas sukris ir gali atrodyti skystas. Neišsigąskite ir plakite toliau. Viskas susitvarkys. Kai jau įplaksite visą sviestą, įpilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę plakite kremą. Jei kremas atrodys skystas (dėl to, kad sviestas buvo per šiltas) - įdėkite indą kelioms minutėms į šaldytuvą ir po to vėl suplakite minutę 3,5 gr.
Aš tiesiog išplakiau baltymus, cukrų druską ir vanilės ekstraktą. Bandžiau ištirpinti su garų vonele, bet cukrus nelabai man ištirpo :) po to po gabaliuką sudėjau kambario temperatūros sviestą ir plakiau ilgai su miksteriu, kol pasidarė kažkas panašaus į kremą. Kitą kart pabandysiu pirma patirpinti cukrų tada įdėti kiaušinio baltymus.
Čia yra video kaip reikėtų daryti kremą be thermomikso:
Kremui dar visai skaniai, mano galva, turėtų būti spanguolių uogienė arba rududu, kai pabandysiu pasidalinsiu atsiliepimais.
Surinkimas:
Šokoladinis biskvitas ir sūrio pyragas turėtų būti vienodo dydžio, jei ne - tada reikėtų suvienodinti jų dydžius.
Padedam ant torto padėklo biskvitą, tada patepam jį kremu, ant viršaus dedam sūrio pyragą ir lengvai jį prispaudžiam. Torto viršų ir šonus patepkite kremu ir su mentele išlyginkite, kad viršus ir šonai būtų lygus.
Tada įdėdame tortą į šaldytuvą 20 min., kad kremas sutvirtėtų. Jei yra noro papuošiam viršų, uogomis grietinėle, ar šokoladu priklauso tik nuo jūsų :)
Galima valgyti iškarto, bet aš valgiau sekančia dieną, tai buvo labai skanu :)
Šokoladinis biskvitas:
- 100 g miltų
- 150 g cukraus
- 60 g kakavos
- 1 a.š. sodos
- 1/2 a.š. kepimo miltelių
- 1/2 a.š. druskos
- 120 ml kefyro (kambario temperatūros)
- 80 ml karštos kavos
- 45 ml aliejaus
- 1 kiaušinis
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
Sausainių sluoksnis:
- 160 g Oreo sausainių
- 50 g migdolų riešutų
- 1 a.š. kakavos
- 40 g. išlydyto sviesto
- 50 g išlydyto kakavos sviesto
Varškės sluoksnis:
- 500 g švelnios varškės President
- 250 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
- 3 dideli kiaušiniai
- 3/4 stiklinės cukraus
- 3 v.š. bulvių krakmolo
Kremas (man nelabai pavyko tat šitą dalį keisiu ateityje):
- 180 g baltymų (3-4 baltymai)
- 300 g cukraus
- žiupsnis druskos
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 180 g sviesto, supjaustyto kubeliais, kambario temperatūros
Šokoladinis biskivitas:
Įkaitinkite orkaitę iki 185 C. Išklokite kepimo popieriumi apvalią kepimo formą.
Viename dubenyje reikia sumaišykti miltus, cukrų, kakavą, sodą, kepimo miltelius, druską. Kitame dubenyje reikia sumaišyti kefyrą, kavą, kiaušinį, vanilės ekstraktą bei aliejų. Tada persijoti sausus ingredientus į dubenį su kefyro mišiniu ir išmaišyti (tik tam, kad ingredientai susijungtų). Tešlą dedam į kepimo formą ir išlyginam. Kepkam apie 15 min. Po 10 min. pradedu tikrinti biskvitą - įkišu į vidurį biskvito medinį pagaliuką ir žiūriu ar ištrauktas jis yra beveik sausas, su keliais tešlos trupiniais. Iškeptą biskvitą reikia išimti iš orkaitės ir palikite 10 min. pastovėti kepimo formoje, o po to išimti iš kepimo formos ir palikti atvėsti ant grotelių ar kokio kito patogaus paviršiaus.
Sūrio pyragas:
Išklokojame kepimo formos (su nuimamais šonais) dugną kepimo popieriumi ir šonus ištepame sviestu (arba naudojam du kepimo popieriaus lapus).
Sudedame sausainius ir riešutus į virtuvės kombaino ar kito trintuvo/smulkintuvo indą ir malame kelias sekundes. Įdedame sviestą ir kakavos šaukštą ir sumalame viską iki šlapio smėlio konsistencijos. Išberiame sausainių masę į kepimo indą ir tolygiai paskirstome. Lengvai suspaudžiame pagrindą su stiklinės ar puodelio apačia, kad jis būtų tvirtesnis. Įdedame kepimo formą pusvalandžiui į šaldytuvą. Išėmus sausainius iš šaldytuvo patepame padą išlydytu kakavos sviestu (tam, kad padas išliktu traškus).
Įkaitiname orkaitę iki 130 C, be ventiliatoriaus.
Sudedame visus varškės įdaro ingredientus į virtuvės kombaino ar kito trintuvo/smulkintuvo indą ir malame kelias sekundes (vidutiniu arba dideliu greičiu) kol visi ingredientai susijungs ir įdaras taps vienalytis. Neplakame ir nemalame per ilgai, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau kepdama pakils, o ištraukta iš orkaitės sukris.
Įpilame varškės įdarą į kepimo formą ant sausainių pagrindo ir į orkaitę. Kepame 1 val. - 1 val. 15 min. Įdaro kraštai turi sustingti, o vidus - būti želė konsistencijos (jokiu būdu neskystas ir bėgantis). Išimame iš orkaitės ir padedame ramiai atvėsti kepimo formoje iki kambario temperatūros. Atvėsintą įdarą uždengiame plėvele ir įdedame atvėsti į šaldytuvą.
Kremas
Pagal originalų receptą, kremą reikėtų gaminti su thermomiksu, bet aš tokio neturiu tai man šita dalis nelabai gavosi.
Originalus receptas:
Į švarų ir sausą thermomikso indą įdėkite drugelio priedą ir įberkite cukrų, druską bei įpilkite baltymus. Plakite 6 min. 60 C. 3 gr.
Tada plakite dar 6 min. 3,5 gr. be kaitinimo (jokios temperatūros)
Turėtų gautis gerai suplaktas ir standus morengas. Jei nesigavo, tada plakite dar minutę.
Įjunkite 3,5 gr ir per angą dangtyje po truputį meskite sviestą. Tai gali užimti apie 6 min. Iš pradžių kremas sukris ir gali atrodyti skystas. Neišsigąskite ir plakite toliau. Viskas susitvarkys. Kai jau įplaksite visą sviestą, įpilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę plakite kremą. Jei kremas atrodys skystas (dėl to, kad sviestas buvo per šiltas) - įdėkite indą kelioms minutėms į šaldytuvą ir po to vėl suplakite minutę 3,5 gr.
Aš tiesiog išplakiau baltymus, cukrų druską ir vanilės ekstraktą. Bandžiau ištirpinti su garų vonele, bet cukrus nelabai man ištirpo :) po to po gabaliuką sudėjau kambario temperatūros sviestą ir plakiau ilgai su miksteriu, kol pasidarė kažkas panašaus į kremą. Kitą kart pabandysiu pirma patirpinti cukrų tada įdėti kiaušinio baltymus.
Čia yra video kaip reikėtų daryti kremą be thermomikso:
Kremui dar visai skaniai, mano galva, turėtų būti spanguolių uogienė arba rududu, kai pabandysiu pasidalinsiu atsiliepimais.
Surinkimas:
Šokoladinis biskvitas ir sūrio pyragas turėtų būti vienodo dydžio, jei ne - tada reikėtų suvienodinti jų dydžius.
Padedam ant torto padėklo biskvitą, tada patepam jį kremu, ant viršaus dedam sūrio pyragą ir lengvai jį prispaudžiam. Torto viršų ir šonus patepkite kremu ir su mentele išlyginkite, kad viršus ir šonai būtų lygus.
Tada įdėdame tortą į šaldytuvą 20 min., kad kremas sutvirtėtų. Jei yra noro papuošiam viršų, uogomis grietinėle, ar šokoladu priklauso tik nuo jūsų :)
Galima valgyti iškarto, bet aš valgiau sekančia dieną, tai buvo labai skanu :)